Απέχει από τον Πειραιά 128 ναυτικά μίλια και 63 ναυτικά μίλια από την Κρήτη.
Ο Αθηνιός, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, έχει δημιουργηθεί στον ομώνυμο όρμο. Η έκταση της είναι 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου. Είναι γνωστή για το ηφαίστειό της. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν το έτος 1950. Τμήματα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι: Η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, τα Χριστιανά νησιά.
Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο. Η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος.
Οία: Η Οία είναι παραδοσιακός οικισμός της Σαντορίνης και αποτελεί έδρα της κοινότητας Οίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το Σχέδιο Καποδίστριας. Ονομάζεται και Απάνω Μεριά ή Ανωμεριά και οι κάτοικοι Απανωμερίτες. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από τα Φηρά και σε υψόμετρο περίπου 121 μέτρων. Με βάση την απογραφή του 2001, ο οικισμός έχει 763 κατοίκους. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας, με έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα και είναι παγκοσμίως γνωστή για το ηλιοβασίλεμα της.
Θήρα: Ο οικισμός της Θήρας είναι η πρωτεύουσα του δήμου Θήρας της Σαντορίνης. Η πόλη της Θήρας είναι χτισμένη στο “φρύδι” της καλντέρας, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων και με βάση την απογραφή του 2001 έχει 2.113 κατοίκους. Επίνειο τους είναι ο Όρμος Φηρών Θήρας.
Καμάρι: Το Καμάρι είναι παραθαλάσσιο χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Μέσα Βουνού στην ανατολική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Με βάση την απογραφή του 2001 έχει 1.351 κατοίκους. Διοικητικά ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Επισκοπής Γωνιάς του Δήμου Θήρας.
Ημεροβίγλι: Το Ημεροβίγλι ή Μεροβίγλι είναι χωριό της Σαντορίνης που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Φηρών, στο υψηλότερο σημείο της καλδέρας, περίπου 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 467 κατοίκους. Ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Ημεροβιγλίου του Δήμου Θήρας. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι και περιορισμοί ως προς την δόμηση. Το όνομα του είναι σύνθετο, από τις λέξεις ημέρα και βίγλα και πιθανότατα προέρχεται από την ύπαρξη εκεί, δηλαδή στην θέση του σημερινού οικισμού, ημεροβιγλίου, δηλαδή μικρού πύργου που λειτουργούσε ως παρατηρητήριο ημέρας, καθώς η θέση του επέτρεπε την παρατήρηση όλου του χώρου και την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων του νησιού για την εμφάνιση πειρατών από την πλευρά του Έξω Γιαλού.
Θηρασία: Η Θηρασία ή Θηρασιά είναι μικρό νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στις Κυκλάδες. Μέχρι τη Μινωική έκρηξη των προϊστορικών χρόνων που δημιούργησε την καλδέρα, αποτελούσε κομμάτι της νήσου Στρογγύλης, της οποίας σήμερα συμπληρώνει το κυκλικό περίγραμμα μαζί με τα νησιά Θήρα και Ασπρονήσι, με τα οποία ανήκει στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα. Η Θηρασία διαχωρίστηκε από την Στρογγύλη κατά την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου το 1600 π.Χ. Βρίσκεται στα δυτικά της Σαντορίνης και απέχει περίπου ένα μίλι από το Αμμούδι της Οίας. Έχει έκταση 9,246 τ.χλμ. και πληθυσμό 319 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, διοικητικά ανήκει στον Δήμο Θήρας. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Μανωλάς και λιμάνι του η Ρίβα.
Ο Πύργος Καλλίστης ή συνήθως Πύργος και παλαιότερα Καινουργιομπούργο, είναι το ψηλότερο χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 732 κατοίκους. Διοικητικά, ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Πύργου Καλλίστης του Δήμου Θήρας.
Η Νέα Καμένη ή παλιότερα και Νέα Καϋμένη, “το ηφαίστειο” για τους ντόπιους, είναι ηφαιστειογενές νησί στο κέντρο της καλδέρας της Σαντορίνης, το οποίο άρχισε να δημιουργείται το 1570, με την δημιουργία αρχικά της Μικρής Καμένης και αποτελεί το πιο πρόσφατα δημιουργημένο τμήμα ξηράς στη Μεσόγειο Θάλασσα.Η έκταση του σήμερα είναι 340 εκτάρια και το ψηλότερο σημείο του είναι 127 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχουν δύο αγκυροβόλια στο νησί, ο όρμος Ταξιάρχης, στα νοτιοανατολικά του νησιού, και ο όρμος Ερινιά στα βόρεια. Διοικητικά ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα Θήρας του δήμου Θήρας. Η Νέα και η Παλαιά Καμένη έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.
Το Μεγαλοχώρι είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της, περίπου 9 χιλιόμετρα από τα Φηρά. Κατά την απόγραφή του 2001 είχε 460 κατοίκους. Αποτελεί ξεχωριστό τοπικό διαμέρισμα του δήμου Θήρας. Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού και η ύπαρξη του καταγράφεται από τα μέσα του 17ου αιώνα.
Η Περίσσα είναι παραθαλάσσιο χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Με βάση την απογραφή του 2001 έχει 473 κατοίκους. Ανήκει διοικητικά στο τοπικό διαμέρισμα Εμπορείου του δήμου Θήρας. Είναι γνωστή για την μαύρη παραλία της.
Η Έξω Γωνιά είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από τα Φηρά. Με βάση την απογραφή του 2001 έχει 331 κατοίκους. Ανήκει διοικητικά στο Τοπικό διαμέρισμα Έξω Γωνιάς του Δήμου Θήρας. Σε παλιούς χάρτες αναφέρεται και ως Απάνω Γωνιά.
Ο Βόθωνας είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 3,3 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από τα Φηρά. Με βάση την απογραφή του 2001 έχει 605 κατοίκους. Ανήκει διοικητικά στο Τοπικό διαμέρισμα Βόθωνος του Δήμου Θήρας. Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού είναι υπόσκαφο: οι κάτοικοι του χωριού έσκαψαν τις κατοικίες τους στα τοιχώματα μιας χαράδρας μήκους πέντε χιλιομέτρων, κάτι που διευκολύνθηκε από το ηφαιστειακό υπέδαφος. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από αυτή τη χαράδρα. Κοντά στο χωριό βρίσκονται οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Άννας και η εκκλησία της Παναγίας του 1700. Στο Βόθωνα υπάρχει το υπόσκαφο Μουσείο Οίνου, σε σχήμα λαβυρίνθου, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία του κρασιού και των ντόπιων αμπελουργών της Σαντορίνης από το 1660 έως το 1970. Στη χαμηλότερη είσοδο του χωριού βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ρούσσου, χτισμένο σε βράχο από ελαφρόπετρα.
Ο Βουρβούλος είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται περίπου 3,7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα Φηρά. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και βλέπει προς την βορειοανατολική και την ανατολική ακτή του νησιού. Σύμφωνα με την απόγραφή του 2001 έχει 475 κατοίκους. Αποτελεί ξεχωριστό Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Θήρας. Το όνομα του χωριού πιθανότατα προέρχεται από την λέξη βουρβούλα, που σημαίνει “φουσκάλα”, πιθανώς λόγω της μορφολογίας του εδάφους της περιοχής, το οποίο, λόγω της ηφαιστειογενούς προέλευσης του είναι γεωλογικώς φλυκταινώδες. Εντυπωσιακός είναι ο Ι.Ν. του Αγίου Ευστρατίου, που εορτάζει στις 13 Δεκεμβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος των Λειψάνων του Αγίου βρίσκεται στο Πολύστυλο Καβάλας.
Ο Καρτεράδος είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού, 1,5 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά των Φηρών, στο δημόσιο δρόμο προς Μεσαριά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 1.089 κατοίκους. Ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Καρτεράδου του Δήμου Θήρας. Ο παραδοσιακός οικισμός του Καρτεράδου είναι χτισμένος μέσα σε μια ρεματιά και οι κατοικίες είναι υπόσκαφες. Αναφέρεται σε πηγές από τα μέσα του 17ου αιώνα, ενώ κατά τον 19ο αιώνα αποτελούσε μεγάλο καπετανοχώρι της Σαντορίνης. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την λέξη καρτέρι, πιθανότατα γιατί εκεί στηνόταν καρτέρι στους πειρατές.
Ο Όρμος Αθηνιού ή Αθηνιός είναι το λιμάνι της Σαντορίνης. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νότια των Φηρών. Διοικητικά ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Πύργου Καλλίστης του Δήμου Θήρας. Ο Αθηνιός είναι ένα από τα 16 λιμάνια που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο λιμένων καταφυγής. Μετά την βύθιση του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης της θέσης αυτής ως λιμένα καταφυγής.
Η Μεσαριά είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Με βάση την απογραφή του 2001 έχει 1.075 κατοίκους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 1480 κατοίκους. Ανήκει διοικητικά στο τοπικό διαμέρισμα Μεσαριάς του δήμου Θήρας.
Το Εμπορείο ή Εμπορειό ή αλλιώς “Νημπορειό” είναι το μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης, με πληθυσμό 1.938 κατοίκους, βάσει της Απογραφής του 2011. Υπάγεται διοικητικά στο Τοπικό διαμέρισμα Εμπορείου του Δήμου Θήρας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα Φηρά, στους πρόποδες του βουνού του Προφήτη Ηλία. Ο παραδοσιακός οικισμός του αποτελούσε ένα από τα καστέλια του νησιού, καθώς στους μεσαιωνικούς χρόνους τα σπίτια χτίζονταν το ένα δίπλα στο άλλο ώστε οι κάτοικοι να προφυλάσσονται από τους πειρατές. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος. Η επικρατέστερη θεωρία θέλει το όνομα να προέρχεται από την λέξη εμπόριο είτε γιατί εκεί γινόταν η αγοραπωλησία όλων των εμπορευμάτων, είτε εξαιτίας του γεγονότος ότι στην περιοχή υπήρχε το εμπορικό λιμάνι της Αρχαίας Ελευσίνας. Άλλη θεωρία θέλει το όνομα να προέρχεται από τις λέξεις νέο και μπούργκ και σήμαινε νέο χωριό.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Με βάση την απογραφή του 2001 έχει 68 κατοίκους. Ανήκει διοικητικά στο Τοπικό διαμέρισμα Εμπορείου του Δήμου Θήρας. Το χωριό χρωστάει το όνομα του στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Θαλασσινού ή Θαλασσίτη, η οποία έχει κτιστεί πάνω στα θεμέλια μεγάλης τρίκλιτης Βασιλικής.
Η Επισκοπή Γωνιάς είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού του Προφήτη Ηλία, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από τα Φηρά. Με βάση την απογραφή του 2001 έχει 79 κατοίκους. Διοικητικά ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Επισκοπής Γωνιάς του δήμου Θήρας. Αποκαλείται και Μέσα Γωνιά, όπως ήταν το επίσημο όνομα του χωριού μέχρι το 1915, ενώ σε παλιούς χάρτες αναφέρεται και ως Κάτω Γωνιά. Το όνομα Επισκοπή Γωνιάς οφείλεται στην ύπαρξη πλησίον του χωριού του μεσοβυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγιά η Επισκοπή, ο οποίος στα παλαιά χρόνια αποτέλεσε την έδρα, αρχικά της ορθόδοξης και αργότερα της λατινικής επισκοπής του νησιού.
Ο Εξωμύτης ή παλιότερα Εξεμύτης είναι χωριό και ακρωτήρι στο νοτιότερο άκρο της Σαντορίνης. Το χωριό Εξωμύτης, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει 151 κατοίκους, ενώ ανήκει διοικητικά στο Τοπικό διαμέρισμα Εμπορείου του Δήμου Θήρας.